s/s BJÖRKFJÄRDENS nya liv

s/s BJÖRKFJÄRDEN på varv

Hon har fyllt 95 år i år, ångfartyget BJÖRKFJÄRDEN. En skön, men lite sliten dam som varit med om mycket under dessa år. Eftersom Coronapandemin förändrat det dagliga arbetet och Wallenius planerade körningar fått ställas in, har 2020 istället vigts åt att renovera och återställa stora delar av BJÖRKFJÄRDEN. 

När Walleniusrederierna 2019 köpte BJÖRKFJÄRDEN, eller SALTSJÖN som hon hette då, var man medveten om att det fanns behov av renovering på olika ställen i fartyget. Detta trots att dedikerade och kunniga entusiaster under åren vårdat både skrov, maskinrum och inredning. Inte minst taket var i behov av rejäla insatser. Nedan presenteras ett litet axplock av vad som pågår just nu ombord på BJÖRKFJÄRDEN eller som planeras genomföras under nästa år.  

 

Renovering av däckshusets tak

Tvärskeppsliggande däcksbalkar till väderdäck byts ut på grund av korrosion, och innertaket får nytt cederträ. På utsidan läggs ny, falsad plåt. Anteckningar som hittats ombord vittnar om att det läckte in vatten redan 1940. Genom åren har det läckande vattnet runnit ner bakom sidopaneler och genom durken vilket gjorde takrenovering till absolut prioritet innan man kan gå vidare och göra resten.

 

Matsalongen återställs

Utöver vattenskadorna bär matsalongen också spår från brand. Textilierna är fortfarande styva av släckningsmedlet, och röklukten slog emot teamet när de demonterade innertaket. Nytt mahognyfaner monteras och nya textilier sys upp. Durken, som dessvärre inte är original, ska slipas. Samtidigt passar vi på att framtidssäkra elen genom att dra nya elkablar. De bord som inte kan räddas ska bytas ut mot nybyggda i originalstil. Stolarna kommer att renoveras.

 

Styrhytt/bryggan

Renoveras samt uppdateras med ny navigationsutrustning, nya dynor på bingen/britsen.

 

Hall/Tambur

Skotten renoveras och linoleummattan byts ut.

 

Konversationssalongen återställs

Trädetaljerna i konversationssalongen har listverk av ek. Dessa har vid något tillfälle lackats vilket nu slipats ner. Istället kommer all ekpanel bonas på originalvis. Lädersofforna ska rengöras och behandlas. Mattan ska tas bort och ersättas med något som är så likt originalet som möjligt. 

 

Pentryt återställs och uppdateras

Den utbyggnad som gjordes för många år sedan för att kunna laga mat till ett större antal passagerare kommer att renoveras för att få ett fungerande pentry för dagens behov.  

 

Akterdäck

Ny soffa enligt originalritning ska byggas.

 

Nedre däck

Här pågår mycket städning och rensning samtidigt som personaltoaletten har fräschats upp. Samtliga binge/soffdynor i hytterna kommer successivt att bytas ut.

Alla räddningsvästar kommer att bytas ut. Hi-Fog förbereds för installation. Kamerabevakning ska installeras som komplement till larminstallationen. 

Wallenius Marine har tagit fartyget till Mälarvarvet på Långholmen i Stockholm för att utföra planerade arbeten, där varvets del av reparationen i huvudsak utgörs av plåt- och stålarbeten. 

Arbetena ombord utförs under ledning Tomas Blomström (Blomströms Teknik) och Madelaine Öfverberg (Wallenius Marine) som har anlitat utvalda välmeriterade hantverkare med god kunskap om kulturfartyg.

När denna första del av BJÖRKFJÄRDENS renoveringsresa är färdig någon gång efter årsskiftet, kommer hon att gå till sin nya hemmahamn vid Norr Mälarstrand. Men det är klart, det har blivit lite av en officiell hemlighet att Wallenius hoppas och tror att BJÖRKFJÄRDENS hemmahamn så småningom ska finnas på Ekerö, i Tappström. Det skulle vara ett vackert landmärke för Ekerö kommun och en påminnelse om hur viktig Mälartrafiken en gång varit för Mälardalen. Även om hon numera inte går i kommersiell trafik efter turlista, kommer hon med stor sannolikhet kunna ses ute på Mälaren vid särskilda tillfällen när livet återgår till det normala igen. 

s/s BJÖRKFJÄRDEN på varv

 

s/s BJÖRKFJÄRDEN på varv